There are no breaking news at the moment

Als je zorg nodig hebt, wil je natuurlijk een zo goed mogelijke behandeling. In Nederland worden ziekenhuizen daarop steeds strenger beoordeeld. Zo wordt gekeken naar voorzieningen, specialismen, wachttijden en de prijs die je voor zorg betaalt (voorbeeld). De resultaten van die beoordelingen worden vaak openbaar gepubliceerd, zodat je zelf kunt kiezen voor het beste ziekenhuis voor jouw medische situatie.

Toezicht op kwaliteit van ziekenhuizen

Dossier maatregelen_tcm294-265632

Nederland heeft 88 algemene en acht academische ziekenhuizen(alle ziekenhuizen). Het toezicht wordt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gehouden. Dit orgaan houdt de kwaliteit van zorg in de gaten, doordat ze ziekenhuizen op kwaliteit en veiligheid controleren en behandelen van meldlingen en calamiteiten analyseren. Ook voert de IGZ onderzoek uit naar risicovolle gebieden, zoals de Spoedeisende Hulp, geboortezorg en het operatieve proces.

 

Bereikbaarheid in Nederland

Wil je goede zorg kunnen ontvangen, is de bereikbaarheid van het ziekenhuis van groot belang. Gelukkig lijkt het ook daarmee wel goed te zitten in Nederland. Vorig jaar was de bereikbaarheid maar voor een heel klein deel van de bevolking een probleem. Minder dan 0,1 procent van alle Nederlanders woonde met de auto verder dan 30 minuten rijden van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dit lage percentage is onveranderd sinds 2008. Langere reistijden zijn vooralin het noorden van het land: op de Waddeneilanden, in Zuidwest-Friesland en in Noord-Groningen. o18302Kanttekening is wel dat sommige specialismen en voorzieningen niet in alle ziekenhuizen aanwezig zijn en dat daarvoor langer gereisd moet worden.