There are no breaking news at the moment

Medische experts uit Israël hebben een draagbare monitor ontwikkeld voor zwangere vrouwen waarmee de gezondheid van ongeboren baby’s op afstand in de gaten kan worden gehouden.

Het product wordt onder de naam PregSense uitgebracht en wordt om de buik gedragen door zwangere vrouwen die in de laatste fase van een zwangerschap zitten.

baby monitor

Data, data en nog eens data…

PregSense wordt door zwangere vrouwen als een soort geavanceerde riem om de buik gedragen. Aan de riem zitten een aantal passieve sensoren en een Bluetooth zender waarmee de data die de sensoren uitlezen draadloos naar een smartphone app worden doorgestuurd.

De sensoren meten door de dag heen de activiteit van de moeder (denk aan: hoeveelheid beweging, aantal stappen, temperatuur, slaapritme etc.) maar tegelijkertijd wordt er ook naar de baby geluisterd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te zien of de baby wakker is, hoe de ligging in de buik is en is het zelfs mogelijk om het hartritme van de baby in de gaten te houden.

Het idee achter PregSense is dat dokters en moeders nu een stuk makkelijker en sneller de laatste fase van een zwangerschap kunnen monitoren. In de laatste paar weken van een zwangerschap is het gebruikelijk voor moeders om 1 a 2 keer per week naar de dokter te gaan voor controle.

Dankzij PregSense kan de dokter nu de data die normaal in de kliniek wordt gemeten op elk moment raadplegen. Dit zou een hoop tijd schelen voor de dokter en zou veel meer zekerheid en inzicht bieden aan de moeder tijdens de laatste weken van de zwangerschap.

‘Draagbare gezondheidszorg’

De afgelopen jaren zien we steeds meer draagbare producten op de markt verschijnen die zich richten op de gezondheid en welzijn van de gebruiker.

Zo zijn bijvoorbeeld de ‘acitivity trackers’ zoals de FitBit en Jawbone ontzettend populair. Dit zijn armbanden die door de dag heen je acitiviteit en zelfs je slaapritme meten. De data van de armband wordt net als bij PregSense naar een smartphone gestuurd waar gebruikers zelf dagelijkse doelen kunnen stellen zoals het zetten van 10.000 stappen of een half uurtje lopen.

Zelfs grote smartphone bedrijven zoals Samsung en Apple lijken zich in de afgelopen jaren steeds meer op gezondheidsaspecten van de gebruiker te richten. Zo hebben Samsung Galaxy S6 en S6 Edge smartphones standaard een digitale fitness coach aan boord in de vorm van de S Health App. Zo maakte het Koreaanse Samsung met de onlangs uitgebrachte Samsung Galaxy S6 een duidelijke statement met een vernieuwde versie van de S Health suite en plaatste Apple een nieuwe bewegingschip in de iPhone 6 om accurate biometrische data te kunnen verwerken.

Volgens onderzoek staat Samsung ook bovenaan de innovatie ladder als het gaat om patenten voor draagbare apparaten. Zo’n 25% van de patenten die Samsung het afgelopen jaar heeft geclaimd richten zich op gezondheid en welzijn van de gebruiker.

global wfr patents