There are no breaking news at the moment

werkkleding voor de zorgprofessional

Als professional in de zorg dien je veel fysieke arbeid te verrichten wat het nodige van je lichaam vergt. Lange diensten met veel staan kunnen zorgen voor (lage) rugklachten. Daarnaast hebben werknemers in de zorg te maken met strenge hygiënevoorschriften om besmetting te voorkomen.  Goede zorgkleding is daarom cruciaal. Werkkleding moet comfortabel zijn, maar tegelijkertijd ook voldoen aan de gestelde eisen.

Hygiëne voorkomt besmetting

In ziekenhuizen gelden kledingvoorschriften en draagt de medewerker standaard dienstkleding. Dat geldt onder andere voor verplegend personeel, artsen en chirurgen. Dit is nodig omdat tijdens het werk de zorgkleding besmet raakt met micro-organismen. Een groot deel van de bacteriën is afkomstig van de medewerker zelf,  maar ook van patiënten en de naaste omgeving. Aan hygiëne in ziekenhuizen wordt daarom veel aandacht besteed.

Let op accessoires

Medewerkers mogen geen ringen, armbanden of horloges dragen uit het oogpunt van besmetting. Piercings kunnen eveneens een besmettingsbron zijn voor de patiënt. Hier vallen ook oorbellen onder. Als ze hinderlijk kunnen zijn in het patiëntencontact of als er een ontsteking op die plaats is, mogen medewerkers deze niet dragen. De algemene hygiëne is dan namelijk niet gewaarborgd.

De eigen kleding mag bij verpleegkundigen in ziekenhuizen over het algemeen niet onder het uniform of schort uitkomen. Deze regel is ingesteld om goede handhygiëne mogelijk te maken. Medewerkers mogen, onder bepaalde voorwaarden, een hoofddoek dragen. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden mag de stof niet in contact komen met de patiënt. De hoofddoek moet ook dagelijks vervangen worden.

dresscode in de gezondheidszorg

Schoenen mogen zelf uitgezocht worden

Wat een medewerker in de zorg moet dragen wordt normaliter bepaald door de werkgever. Werknemers kunnen hun beroepsschoeisel echter wel zelf uitkiezen. Hierbij is het belangrijk dat de werkschoenen gemaakt zijn van goed te reinigen materiaal. Als deze vervuild zijn, moeten ze meteen schoon gemaakt kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk dat ze slipbestendig zijn, een goede pasvorm hebben en voldoende bescherming bieden bij de hiel en neus.

De medische klompen bieden uitkomst

Werkschoenen die je veelvuldig ziet in ziekenhuizen zijn medische klompen. Deze zijn speciaal ontworpen voor werknemers in de zorg en voldoen aan alle kwaliteitseisen. Zij bieden een optimaal comfort op de werkvloer.  Omdat medewerkers de gehele dag moeten lopen, bukken of staan is een goede schoen ontzettend belangrijk.

Zo heeft Crocs een medische klomp uitgebracht die beschikt over de juiste certificering en inspeelt op de behoefte van professionals in de zorg. De medische schoenen van Crocs zijn vervaardigd met Croslite materiaal. Dit zorgt voor comfortabele en lichtgewicht werkschoenen. Het materiaal zorgt voor een bepaalde elasticiteit en vormbaarheid. De werkschoenen zijn eenvoudig schoon te maken, zijn geurbestendig en hebben een gesloten teen, ter bescherming voor de voeten. Hierdoor kun je iedere dag weer het beste van jezelf geven!

85% van de verpleegkundigen heeft fysieke klachten

Verkeerd schoeisel kan een effect hebben op het hele lichaam. Je lichaam kan overbelast raken met alle gevolgen van dien. Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat maar liefst 85% van de verpleegkundigen fysieke klachten van het bewegingsapparaat heeft. Dit heeft te maken met verschillende factoren, waaronder werkdruk en de beperkte mate waarin verpleegkundigen letten op hun houding. Ook de keuze van schoenen speelt hierbij een rol. Goed schoeisel kan positief bijdragen aan een verminderde belasting van de rug en nek.

Als professional in de zorg is kleding een belangrijk aandachtspunt. Hygiëne staat hierbij voorop, maar ook comfort is een belangrijk aandachtspunt. Dit geldt zeker ook voor schoeisel. Deze moet van zodanige kwaliteit zijn dat het lichamelijke klachten voorkomt.