There are no breaking news at the moment

Hoe ga je om met autisme?

Er zijn veel verschillende vormen van autisme. Een exacte handleiding hoe je moet omgaan met iemand met autisme is daarom niet mogelijk. Elk persoon heeft zijn eigen karaktereigenschappen en is daarom uniek. Verwacht van iemand met autisme echter geen flexibiliteit en wees altijd duidelijk in je bedoelingen. Regelmaat, vaste regels en herhaling van patronen en activiteiten zullen echter altijd een rol spelen.

Kinderen
Soms is het bij kinderen al heel snel duidelijk dat er een vorm van autisme is. Het is dan heel belangrijk om niet de ogen te sluiten, maar gelijk hulp en begeleiding te zoeken. Extra hulp voor school, thuis en het kind zelf kan er voor zorgen dat het gemakkelijker word.

Het aanleren van goede gewoontes en basisvaardigheden is en blijft heel belangrijk. Op deze vaardigheden kan iemand met autisme terugvallen, en eenmaal goed aangeleerd gaan ze zonder moeite. Denk hierbij aan iemand een hand geven en aankijken, maar ook de gewone dagelijkse routinehandelingen zoals tanden poetsen, aankleden, boterhammen klaarmaken en zelf je tas inpakken.

Volwassenen
Een volwassen persoon met autisme kan een echte ‘pietje precies’ zijn, en je vindt ze dan ook regelmatig in beroepen waar dit nodig is. Corrector zijn bij een drukkerij bijvoorbeeld, of werken in een laboratorium. In dit soort beroepen zal iemand met autisme zich goed ontplooien. Het contact met collega’s zal vast niet bovenaan het lijstje staan, dit kan desinteresse zijn of toch moeilijkheden met de sociale contacten. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, want over het algemeen zijn mensen met autisme loyaal, betrouwbaar en eerlijk.

Wanneer je de diagnose autisme of autisme spectrumstoornis hebt gekregen vallen de puzzelstukjes waarschijnlijk wel in elkaar. Eindelijk is er een woord voor iets wat je altijd al heeft dwarsgezeten. Wanneer je merkt dat andere mensen moeite met je hebben, of dat ze niet begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert, dan is er nu de AUTIPAS. Deze pas is een persoonlijke pas met je eigen contactgegevens, waarop de belangrijkste kenmerken van autisme worden uitgelegd. Op deze pas kun je zelf ook aanvinken waar je de meeste problemen mee ondervind. In een moeilijke situatie kun je dan de AUTIPAS tonen.

De AUTIPAS is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisten, het Autismefonds en het Landelijk Netwerk Autisme.