There are no breaking news at the moment

Wanneer de problemen ernstig zijn, en de persoon zelf en/of de omgeving heeft er last van, dan kan er een behandeling worden ingezet. Allereerst is het nodig dat er een diagnose is gesteld door een psychiater die gespecialiseerd is in stoornissen in het autistisch spectrum. Niet elke vorm van autisme is hetzelfde. Autisme kan heel mild zijn met weinig verschijnselen, maar ook heel heftig zijn wat kan leiden tot veel onbegrip en problemen voor de patiënt en voor de omgeving.

Medicatie
In ernstige situaties kan de psychiater besluiten om medicatie in te zetten. Medicatie kan omgevingsprikkels wat dempen en de patiënt rustiger maken doordat het de reactie op de prikkels milder maakt of wegneemt. Slaapproblemen kunnen op dezelfde manier worden aangepakt, al ligt de oorzaak vaak wel in de hoeveelheid prikkels die overdag niet verwerkt kunnen worden.

Therapie voor mensen met autisme
Voor mensen met autisme zijn er mogelijkheden om begeleiding aan te vragen of in gespreksgroepen te bespreken welke problemen ze ervaren, en hoe ze die kunnen oplossen. Deze groepen zijn er ook voor jonge kinderen. De problemen die ze tegenkomen in het dagelijkse leven kunnen hier besproken worden. De therapeut zal handvaten bieden, en uitleggen hoe ze hier mogelijk het beste mee om kunnen gaan.

Therapie en/of cursussen voor de familie
Voor ouders, broers en zussen is er ook de mogelijkheid van therapie in de vorm van gespreksgroepen of cursussen. Het kan vaak heel verhelderend werken om te ervaren dat je niet de enige bent die tegen dergelijke problematiek aanloopt. De therapeut zal uitleggen dat vreemd gedrag of bijzondere reacties te maken kunnen hebben met autisme. Daarna zal besproken worden hoe je vervelende situaties kunt voorkomen en hoe je moet handelen op het moment dat het toch niet lukt.

Therapie voor de omgeving
Voor de omgeving is er de mogelijkheid van een cursus op maat. Denk hierbij aan scholen en bedrijven of instellingen. Als er op een basisschool meerdere kinderen met autisme zijn, dan is het mogelijk dat alle leerkrachten van die school een cursus op maat volgen. Tijdens deze cursus leren ze om te gaan met onbegrepen gedrag, en hoe ze ongewenst gedrag kunnen voorkomen.