There are no breaking news at the moment

Assist helpt

Annemiek Modderman heeft een app ontwikkeld die mensen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) helpt bij het goed kunnen indelen van hun dag. De app ‘Assist Help‘  is sinds dit jaar te downloaden en gratis verkrijgbaar.

Structuur heel belangrijk voor mensen met ASS

Annemiek heeft een autistische zoon en een goede dgindeling is voor hem heel belangrijk. Dat geeft hem houvast om de dag goed door te komen. De gemiddelde mens is gewend vooruit te kijken en de komende tijd te plannen. Voor mensen met autisme is het al heel wat als zij de dag die voor hun ligt kunnen overzien.

App helpt mensen met autisme zelfstandiger te functioneren

Annemiek hielp haar zoon hiermee door afbeeldingen aan de muur te hangen zodat hij kon zien welke taken als eerste gedaan moesten worden. Op een gegeven moment had hij hier geen belangstelling meer voor. Zijn moeder merkte dat zijn aandacht vooral naar zijn telefoon uitging. Ze ging op zoek naar een andere manier om haar zoon te helpen. In eerste instantie zocht ze naar een app met plaatjes, maar ze kon alleen hele kinderachtige afbeeldingen vinden. Omdat ze grafisch ontwerper is, ging ze hiermee zelf aan de slag. Ze ontwikkelde geschikte iconen en ondernam vervolgens het initiatief om de app extern te laten bouwen.

Agenda met plaatjes

Wat je op een dag moet doen, is met behulp van de app duidelijk voor mensen met ASS. De app laat op gezette tijden een afbeelding zien van wat er op het programma staat. Is het bijvoorbeeld tijd om te eten, dan verschijnt er een bericht met een afbeelding die laat zien dat je de tafel moet dekken. Je kunt de app zodanig instellen, dat deze aansluit bij je eigen persoonlijke situatie. Dit kan op een eenvoudige manier. Activiteiten kunnen per dag of per week aangepast worden. De app vermindert veel stress omdat mensen met ASS nu meer overzicht hebben. Ook kunnen er geluidsfuncties worden ingesteld bij de verschillende activiteiten. Daarnaast is het mogelijk om begeleiders op afstand te laten meekijken. Zij kunnen indien nodig, taken toevoegen.

Overprikkeling door teveel informatie

Er zijn veel mensen met autisme; ongeveer 190.000. Er bestaan verschillende vormen hiervan. Patiënten hebben vaak begeleiding nodig. De app kan begeleiders ondersteunen. De bestaande apps voor mensen met autisme zijn meestal minder geschikt. Er staan teveel icoontjes in waardoor mensen overprikkeld raken. Er zijn al gesprekken geweest met organisaties die interesse hebben in de app. Deze kan gebruikt worden om cliënten die zelfstandig wonen te ondersteunen. Het is mooi dat er steeds meer instrumenten ontwikkeld worden om patiënten te helpen. Persoonlijke initiatieven van ervaringsdeskundigen zoals Annemiek, leveren een belangrijke bijdrage aan het innovatieproces in de zorg.